Bejelentés


Muzslai Zsitva Ágnes honlapja Gondolatok: akinek Isten vesztét akarja, előbb eszét vesz


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Isiász napló

Kisgyermek koromban gyermekbénulásban megbetegedtem.Idős 63 éves korom és betegségem ellenére sikerült izületeimet glükozamin és kollagén hyaluronsav kúrákkal fájdalom mentesen tartani. Amikor 2015 márciusában meglátogatott a lumbágó ischiással nevű nyavalya.
Ezt az Isiász naplót sorstársaim segítésére írom, hogy hogyan próbálják meg átvészelni ezt a fájdalmas, hetekig tartó betegséget.

Ez az ülőidegzsába néven is ismert nagyon fájdalmas betegség nem csak az időskorúak betegsége, fiatalt is elérheti főleg porckorongsérv vagy ülőmunka esetén. Egy biztos ez a betegség a legklasszabb, sportos embert is átmenetileg mozgáskorlátozottá teszi, érdemes botot beszerezni a járás könnyítésére. A másik , hogy az isiászos beteg segítségre szorul, korlátozottan képes ellátni magát pl.wc-re menés, mosakodás még igen, de már főzés stb nem megy.Ezért az egyedül élő beteg erről tájékoztassa az orvost, mert akkor kórházi ellátás mindenképpen szükséges.
Fontos hogy milyen az ágyunk. Kemény és egyenes legyen, ha már gödröt feküdtünk az ágyunkba cseréljük ki, mert az előidézője is lehet a lumbágó isiásznak. Én átfeküdtem a vendégágyként használt fotelágyra, amelyik kemény és egyenes igy az állapotom javulásnak indulhatott.
A betegség kezdődhet gyorsan, vagy lassan, fokozatosan. Én először azt tapasztataltam, hogy váratlanul nagy fájdalommal "beállt" a bal csípőm, amelyiket a gyermekbénulás érte.Unokatestvéremtől kaptam néhány Flector granulátumot, amiből kettő rendbe is hozott. Néhány nap múlva azt vettem észre, hogy a bal vádlim járás közben görcsösen fáj, egész kemény és a fájás akkor sem enyhül ha ülök, csak ha lefekszek. A vádli fájás lehet érszűkület, és az isiásznak is a jele. Az érszűkületnél még megállva pihenésnél is múlik a fájdalom, az isiásznál nem. A hideg is rossz ilyenkor, súlyosbíthatja az állapotot. Elég annyi is, ha már a kinti jó idő miatt nincs fűtés. Azt hiszem ezért jelentkezett nálam a vádli fájdalom után az erős csípőizületi, keresztcsonti fájdalom.Fájt feküdni is. Ilyenkor amíg orvoshoz nem jut az ember vény nélkül kapható fájdalomcsillapító segíthet. A Voltaren Dolo 25 mg.osból egyszerre kettőt érdemes bevenni hogy valami hatása is legyen, ezt orvos tanácsolta. A gyógyszer alapjául szolgáló diclofenat ból maximum napi 150 mg. lehet. Ezt a leirást a Voltaren Dolo 75 mg.- os változatánál olvastam.
Sokat segít a meleg , fűtött szobában fekvés, nem közvetlen melegítés, hanem kellemes meleg környezet, meleg hálóruha.
Az orvos fájdalomcsillapítót és izomlazító tablettát ir fel a gyógykezeléshez.Izomlazítónak általában Mydetont adnak, ez nekem hasmenést csinált és másikat kértem, igy Myoflexin 250 mg. kaptam, ami jónak bizonyult.Fájdalomcsillapítónak nekem Cataflam ot írt fel a doktornő ez egy tabletta 50 mg.diclofenac-ot tartamaz, napi kétszer egy tabletta, de lehet a vény nélkül kapható 25.mg-os Voltaren Dolot is kettesével szedni de csak napi két alkalommal, ha nagyon fájunk éjszaka éjfél tájban is lehet.
Izomlazító adagolása napi 3x1 tabletta. A gyógyszereket étkezés után kell bevenni.
Gyakorlati tanács az ágyunknál legyen keksz és víz odakészítve, mert a kora reggeli wc-re menés után ,mikor vissza jajgattuk magunkat az ágyhoz, mindenképpen gyógyszert kívánunk bevenni.Ilyenkor először egy kis kekszet együnk és utánna a gyógyszert. Én először reggel az izomlazítót veszem be, mert abból ugyis napi háromszor kell és a fájdalmas izomgörcsöt oldja, ezután visszafeküdtem és kb egy órával később vettem be az első fájdalomcsillapítót ,természetesen kekszet is ettem a gyógyszer előtt. Aztán megint visszafeküdtem.Egy kis alvás után felkelek, bár enyhén fájok még, a konyhában ülve valamit reggelizem.Fontos ülni is kell, hátat támasztó székben.Először fáj az ülés, de megtalálja az ember a fájdalom mentes ülést akkor már mozogni is könnyebb. Ülve lehet, tv- t nézni, főzésben segíteni stb. Az első nehéz napok után ne feküdjünk állandóan, mert legyengíti az embert az ágyban fekvés.
Nálam a viszonylagos "aktivitást" az is szükségessé tette, hogy a kislányom- akikkel együtt lakom - második gyerekét várja és az első trimeszterben van, ami hát rosszul létekkel jár, és ott van az örökmozgó egy éves unokám, aki mindent szétdobál, az kell neki ami nem szabad, felmászik ahová csak tud stb.
Az izomlazító és fájdalomcsillapító hatására, napközbem boldog fájdalom mentes állapotba kerülhettem, amit rontott az, hogy szédelegtem a gyógyszerektől és rossz volt a gyomrom.

Egyenlőre ennyi az Isiász naplóm, a kb. három hetes tapasztalatomról, folytatom ha végre meggyógyultam.
2015.április 22.
Fény a fájdalom alagút végén

Április 29. Végre érzem a reményt a gyógyulásra. Négy napja az utolsó szem Cataflan egy kis epegörccsel búcsúzott.Miután kihánytam a vacsorára evett mákostésztát ,jobban lettem. Voltaren Dolo 25 mg. ból szedek 2-2 darabot reggel és este és egyre tovább nő a fájdalom mentes órák száma, sőt a reggeli felkeléskor sem fáj annyira a csipőm. Tegnap reggel nyolc tájban vettem be Voltarent és csak éjfél tájban kezdtem érezni hogy fáj a csipőm és a lábam az ágyban fekve.Ekkor vettem be csak az esti Voltarent.

Május 15.
Fogjuk rá hogy gyógyult vagyok. Az utóbbi héten már csak éjszakára vettem be egy szem 25 mg. Voltarent, mert lefekvés után éreztem ,hogy enyhén fáj a csipőm és ez a lábamba is kisugárzik.De egy szem Voltaren elég volt egészen másnap estig. Egyre csökkenő fájdalmat, sajgást éreztem csak ,lényegében ez az egy - egy szem gyógyszer elég volt arra, hogy egyáltalán ne érezzem a csípőmet.

Összegzésként lényegében március közepén vádlifájással kezdődött a lumbágó isiásszal betegségem és május közepére ért véget. Tehát két hónapot számoljunk a betegségre.

Azonban vigyázni kell hideggel, mert a hidegre érzékeny marad a derekunk. Elég annyi hogy érzi hogy fázik a dereka és máris jelentkezik enyhe fájdalom a csipőnél, deréknál.Ilyenkor érdemes egy szem gyulladásgátló fájdalomcsillapitót bevenni - Advil, Voltaren 25 mg. - hogy ne gyulladjon be a megfázott izület.

Idegzsába

Gyulladásos jelenségek nélkül, sőt felismerhető ok nélkül rendkívül kínzó, heves fájdalom, amely egy-egy ideg lefutásának megfelelő test-területen jelentkezik. Eszerint ismerünk arc-idegzsábát, bordaközi idegzsábát, felkar-idegzsábát, stb. A betegség oka többnyire meg sem állapítható. A fájdalom rendszerint rohamszerűen jelentkezik. Egyes idegek különösebben hajlamosak a megbetegedésekre. Fertőző betegség, meghűlés, sérülés szerepelhet kiváltó ok gyanánt. Némely idegzsába jelentkezésében sajátságos rendszerességet mutat, például a napnak mindig ugyanabban az órájában tér vissza.
Gyógyítása: 
A kezelés nagy türelmet igényel, mert a betegség sokszor nagyon makacs. Ha tudjuk, hogy mi okozta, akkor első teendő, az alapbaj gyógyítása. A fájdalmak ellen fájdalomcsillapítókat, Aspirint, stb. adunk, amelyeket a gyógyszertárban recept nélkül is kaphatunk. 
Galvános, valamint mélyreható meleg gyógyítással is gyakran érnek el jó eredményeket. A legtöbb esetben azonban orvosi kezelés, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

Csupán napi egy perc szükséges ahhoz, hogy enyhítsük az isiász okozta fájdalmakat.
Üljünk le a földre, egyesítsük ki a hátunk és a lábaink, majd a jobb lábunkat karoljuk át, és húzzuk fel a mellkasunkig. Ezt a gyakorlatot ismételjük tíz másodpercig.
Ugyanezt végezzük a bal lábunkkal is, szintén tíz másodpercig ismételjük.
Kényelmes talajon feküdjünk a hátunkra, nyújtsuk ki a karunkat a testünk mellett, majd emeljük fel egyszerre mindkét behajlított lábunkat a talajról. Ismételjük meg ötször.
Szintén maradjuk fekve, majd egyik lábunkat átkarolva, húzzuk fel a mellkasunkig. Tíz másodpercig végezzük ezt az egyik lábunkkal, majd ismételjük meg a másik lábunkkal is.
Üljünk a talajon kinyújtott egyenes lábbal, majd kinyújtott karral próbáljuk megérinteni a lábujjunkat. Ezt végezzük tíz másodpercig.

A gyakorlatokat otthon könnyedén elvégezhetjük, így pénzt és időt spórolunk meg velük, na meg persze sokat javíthatunk egészségi állapotunkon is.


A,legjobb egy perces gyakorlat az isiász enyhitésére

CSIPÕKOPÁS ELLENI GYÓGYTORNAIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!