Bejelentés


Muzslai Zsitva Ágnes honlapja Gondolatok: akinek Isten vesztét akarja, előbb eszét vesz


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Esztergomi történetek

Helyi vonatkozású cikkeimből adok közre néhányat, amely esetleg mások számára is érdekes lehet.

Esztergom sajtótörténetét próbáltam összefoglalni 1995-ben és a régi újságok olvasgatása közben néhány érdekes és mulatságos hírre is bukkantam. Ezeket a témákat feldolgoztam Egykor írták - ma is aktuális címmel részben az Esztergomi Rádióban hangzott el Nemere Ilona műsorában. Ebből adok közre néhányat.:

Bordélyházból-rendőrház

Esztergom címmel adott ki politikai napilapot az esztergomi Keresztény Nemzeti Egyesülés 1919 októberétől. Az újság 1935-ig jelent meg a gazdasági helyzettől függően hol napilapként, hol hetente kétszer megjelenő újságként.A lap főszerkesztője Homor Imre volt.
Az Esztergom 1920.március 18.-i számában jelent meg a nem mindennapi hír:

" A Pleva-féle bordélyház bezárása. Értesüléseink szerint a rendőrkapitány a Pleva -féle németutcai bordélyházat folyóévi április 1.-től bezáratta.Esztergom jóerkölcsű közönségének és a mulató környezetében lakóknak régi kívánsága teljesült ezzel az erélyes cselekedettel. Az így felszabadult helyiségekben az államrendőrség legénysége nyert elhelyezést. " Az nem derült ki, hogy április elsejei tréfának szánták -e a hírt. Ha igaz volt, akkor a tájékozatlan vendégek ugyancsak meglepődhettek.

Századvégi falfirkák

Az esztergomi Szent János kút és kápolna a városlakók kedvelt kiránduló helye volt mindíg. Az Esztergom és vidéke 1883. szeptember 8.-i számában arról tudósítja olvasóit, hogy a Szent János kápolna fala érdekes üzenetváltás helye volt. "Feliratok a Szent János kápolnán. Egyik munkatársunk múlt vasárnap reggel egy kis társasággal a sze.János kúthoz rándult, hol a kápolna falán a következő három jó humorú feliratot találta
.: 1/2 8 óra reggel:Ember kit ide vezet sorsod
Ne felejts el vizet inni.
Mert a víz innivaló/?/
Az "örök gondolatokból" a derék vízivó
Egy negyed óra múlva ismét valaki vetődhetett arra, aki a következő választ adta a fentiekre:
3/4 8 óra reggel: A derék vízivónak
Ember.Hegyek között vagyunk
Hol a bor terem
Hogy lehet itten
A vizet dicsőíteni.
Bachus embere a derék borivó

A fátum ismét egy negyed órát szabott, hogy egy másik sétáló jöjjön arra, aki pedig a következőket írta a két feleletre.:

8 óra: A derék víz - és borivónak.
Emberek mind a kettő jó
De legjobb mégis a sör - ha van
Gambrinus egyik tisztelője a derék sörivó"
Arról nem szól a hír miképpen értékelte a szent János kápolnába misézni járó plébános az üzenetváltást. Gondolom örült, hogy a legalább a"derék pálinkaivó" nem járt a kápolna felé.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!