Bejelentés


Muzslai Zsitva Ágnes honlapja Gondolatok: akinek Isten vesztét akarja, előbb eszét vesz


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:

Gyermekbénulásról-sorstársaknak

Ezen az oldalon a gyermekbénulásban megbetegedett sorstársainak szeretnék segiteni saját tapasztalataim megosztásával.

"Muzslai Zsitva Ágnes vagyok, újságiróként Muzslai Ágnes néven irtam országos, megyei és helyi lapokba 1991 óta. Jelenleg az Esztergom és vidéke társadalmi és kulturális online folyóiratban jelennek meg cikkeim www.evid.hu
Gyermekkoromban megbetegedtem a gyermekbénulás járványban ( poliomyelitis anterior acuta).Édesanyám odaadó gondozásának hála nagyon jól rehabilitálódtam.Tanultam főiskolára jártam könyvtár pedagógia szakra."
Bal kezemet és lábamat érte a bénulás, másfél éves koromban. Napi torna, masszázs töltötte ki a gyermekkorom 13 évesen csinált inszalag plasztikai betoldást dr. Horváth Boldizsár. Az egy mütét elég volt és ujra megtanultam járni ugy, hogy már a sarkamat is le tudtam tenni. A rendszeres gyógytorna hatásàra nagyon jól rehabilitálódtam, nem is gondolták hogy milyen súlyos betegségem van, Azóta eltelt hatvan év.....most 64 éves vagyok és az ötvenes éveimben szembesültem azzal, hogy a mozgásom egyre romlik, hamarabb fáradok stb. A polio ujra támad...ez a post polio syndroma.
Legujabb fotóm, amelyen fiamat kisértem esküvőjên, jól látszik ,hogy bottal is nehézkesen lépek.


Hát ez van!
Igyekeztem vigyázni a csontjaimra, csontszerkezetre és az izületeimre.
A csontokra és izületekre azért minden ötven év felettinek ajánlatos vigyázni. Beutalóval lehet ingyenes csontsůrüség mérést csináltatni, az osteoporosis nem fáj, észre vehetetlen és csak akkor derül ki ha már törnek a csontok. Kalcium gazdag étrend, tej, tejtermékek , mák stb.

Napi kalcium szükséglet és annak fedezése

Cola nuku, mert kalciumot von ki , ezt sokan nem gondolják pl.Igy mondhatni jó eredményem volt a csontsürüség vizsgálaton. Azért Norinfaz triót felirt Bérczes doktornő a csontszerkezetem erősítésére.
A gyógyszert több mint fêl évig szedtem, majd inkább az étrendembe iktattam kalcium gazdag ételeket, pl. reggeli natur magvas müzli amelyet napi egy evőkanâl szezám maggal egészítettem ki és az ősz -téli időszakban D vitaminos kalcium pótló kêszítmênnyel.
Ezek a magvas müzlik arra is jók, hogy az emésztést rendbe tartják, mert rostokban gazdagok és inkább ilyen módon vagy egy kis aszalt szilvával tartsuk rendben az emésztést, mint hashajtó gyógyszerekkel.
Lényeges nehezen mozgó sorstársaimnak is, hogy lehetőleg ne hizzunk meg.Legalább a testmagasság minusz száz centi testsúlyt próbáljuk elérni ,tartani.
Ötvenes éveimben nagyon fájni kezdett járáskor az ép lábam térde, fekvéskor meg az csipőizületem. Orvosi vêlemény kopás fájás volt. Erre kipróbáltam a Bioglükozamin nevů készitményt és három hét után a fájdalom csökkent, negyedik hét után megszünt. A két hónapos kúra sikere után, minden évben csináltam 1-2 hónapos izületvédő kúrát, különboző gyártók glükozamin, kondroitin készitményeivel és nem volt izületi fájdalmam. Egy röntgen vizsgálat felderitette, hogy most 64 évesen a bénult lábam térdénél jelentős izületi porckopás látható, bár nem a kopásnál éreztem fájdalmat hanem a másik oldalon. Igy a porckopás kezesésére Condrosulf-ot kaptam.
2016.augusztus 3-án kezdtem szedni a Condrosulfot, eleinte kellett mellette legalább napi egy Voltaren Dolo fájdalomcsillapitó is, de fokozatosan csökkent a fájdalom, igy a fájdalomcsillapító is alkalom szerůvé vált, most két hónap utân lényegében megszünt a fájdalom a térdizületnél. A három hónapos kúra október végén fejeződik be.
Az internetes leírások szerint évente kétszer három hónapos kúra kell ebből, egy -egy kúra után három hónap szünettel.
Árban viszonylag olcsó a Condrosulf a három havi adag 8000.-Ft, volt. Napi egyszerű tornával próbálom a gerincem hajlékonyságát , az izületeim mozékonyságát karbantartani.A lényeg, hogy ne erőkifejtéssel történjen.
2017.február.Vettem egy mini szobabiciklit, kis pedálozót, amin nem nehezitem a tekerést csak széken ülve simán pedálozok,rehabilitációra ajánlják mert mozgatja a lábat ,de nem erőltet.


Ilyen, a kép illusztráció

Tapasztaltok a Condrosulf után A Condrosulf kezelés után a térdizületi kopás okozta fájdalom és karbantartás érdekében elkezdtem szedni kollagén ,hyalorunsav kúrát, Interherb, Chen patika lényeg 500 mg.kollagén, 50 mg. hyalurronsav.ÉS BEVÁLT!!!
Nem fáj a térdem.Mivel Condrosulfot nem tudtam iratni helyette vettem Jutavit Condroitin sulfát 800 mg.-t. kiegészitésként Jutavit 50 mg. Hyaluronsavat, mert a Condrosulfban van az is. UGY NÉZ KI MŰKÖDIK.Az ortopéd vizsgálaton mondtam az orvosnak,hogy a vényre kapható Condrosulf hiányában ezt a vény nélkül is vásárolható Jutavit 800 mg.Condroitin sulfátot és hialuronsavat szedek, azt mondta nyugodtan szedjem mert lényegében azonos a Condrosulffal.
Itt egy gyógytornász által összeállított gyakorlatsor, állapotunk ahogy engedi csináljuk a gerinctorna gyakorlatokat


Ha járás segitésére a térdizület támasztására,védelmére térdvédő kell akkor saját tapasztalatból ezt az oldalt fémbetétes gumis térdvédőt tudom ajánlani. Könnyű és az oldalsó fémbetétek támasztják a térdet. Gyógyászati segédeszközként felírható.


Interneten itt kapható
Thuasne térdvédő itt kapható

Végre hat heti kórház után itthon lábadozom.
2017.junius 12. én összeroppant az egyik csigolyám 3 hét után L1 es kompressziòs csigolyatöréssel kerültem az esztergomi Vaszary kórház reumatológia osztályára.Fájdalmai miatt mütétet javasoltak.Szerencsére állapotom műthető volt és egyeztetés után felvittek Bp.re az Amerikai uti Országos Klinikai Idegsebészeti Intézetbe, ahol percutan vertebroplasztikával csontcementtel feltöltötték a sérült csigolyát. Állapotom lényegében fájdalom mentes lett, majd vissza vittek Esztergomba a reumatológia rehabilitációs részébe, ahol három hétig tornával,masszázzsal, Tens kezeléssel tanultam ujra járni a korábbi több heti fekvés után.
A dolgot neheziti a bénult bal lábam ,de azért rövidebb távokon egyedül megyek. A hátam nem fáj, inkább elfárad egy idő után. Olyan mintha súlyokat vinnék a derekamon.
Hát ez van. 62 éves koromig azt se tudtam merre van a reumatológia, olyan jól karban tudtam tartani magam. Aztán jótt lumbágó isiásszal, bénult lábam térdébe sulyos porckopás, majd ez a kompressziós csigolyatörés csontritkulás miatt.Holott napi fél liter tejet iszom, 500 mg. kalciumot és D vitamint is szedtem, szezám magot ettem, mákolajat stb. és négy éve a csontsürüség vizsgálat mêg jó állapotot mutatott a gerincben.
2018.május Örömmel mondhatom hogy fájdalomcsillapító nélkül fájdalom mentesen élek.A gerincem már nem fáj és le tudok hajolni. A kopott térdizületemet folyamatosan szedett hialuronsavval fájdalom mentesen tartom, egy hónap után négy - öt napot kihagyok a szedésben. Mellette 3 havonta 3 hónapos kondroitin glükozamin készitmény kúrát csinálok.

HÁZI SEGITSÉGNYÚJTÁSRÓL

A mozgásukban segitségre szorulók ha legalább otthonukban tudnak mozogni a házi segitségnyújto szolgálatok az ebédet házhoz szállító szolgáltatások sokat segíthetnek.Az önkormányzati házi segitő szolgálatról két példát mutatok be.

A dorogi és a táti önkormányzat a házigondozás megoldására szerződést kötött a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központtal és a TÁBITA Alapszolgáltatási Központtal. Az elérhetőségről az Polgármesteri Hivatalok szociális ügyintézőinél lehet érdeklődni.

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS TÉRÍTÉSI DÍJAI Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelezően ellátandó házi segítségnyújtás jövőbeni ellátására vonatkozóan 2016.március 1-től határozatlan idejű feladat-ellátási szerződést köt a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központtal, mint fenntartóval és a TÁBITA Alapszolgáltatási Központtal, mint szolgáltatóval. A házi segítségnyújtást igénylők részére térítés ellenében (jövedelme szerint) biztosítja az ellátást. A házi segítségnyúj- tás személyi térítési díjai 2016.április 1-től az alábbiak: JÖVEDELEM TÉRÍTÉSI DÍJ Aki jövedelemmel nem rendelkezik ingyenes 50.000 Ft-ig ingyenes 50.001-70.000 Ft-ig 180,- Ft/óra 70.001-90.000 Ft-ig 200,- Ft/óra 90.001-110.000 Ft-ig 220,- Ft/óra 110.000 ÷ felett 250,- Ft/óra

MOZGÁSSÉRÜLTEK EGYESÜLETE TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK SZERVEZETEK

MEOSZ TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOKA "POLIO INFO"weblap cimoldala fotója és a weblap linkje.

POLIO INFO: KEZELÉSEK ESZKÖZÖK RENDELETEK DOKUMENTUMOK HÉVIZI MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓ>


A Post-Polio Syndrome (PPS) mint a gyermekbénulás utóhatása ( Magyar Polio Alapitvány www.polio.hu Tájékoztató a gyermekbénulásos betegek történetéről ,helyzetéről. Részlet)
A gyermekbénulás betegséggel foglalkozó orvosokat és az érintetteket is világszerte meglepetésként érte, hogy a betegség lezajlása után 30-40 évvel új panaszok jelentkeztek, amit Post Polio Syndrome (rövidítve: PPS) néven foglaltak össze. A PPS jellemző tünetei:
 túlzott fáradékonyság, kifáradás a tevékenységek közben,
 izomgyengeség érzése,
 sorvadásos jelenségek,
 izom és ízületi fájdalom,
 járásnehezítettség,
 csökkent teljesítőképesség,
 légzési nehezítettség,
 öltözködési, higiénés nehézségek,
 nyelési problémák,
 hideg intolerancia,
 funkcióvesztés,
 alvászavar,
 általában a mindennapos tevékenységek elvégzésének nehezítettsége.
A PPS-t a legelfogadhatóbb feltételezések szerint a mozgató idegsejtek túlterhelése és ezek idő előtti elhasználódása okozhatja. Tapasztalatok szerint a PPS, a korábban bénult emberek 80%-át érinti, előrevetítve az érintettek lassú, folyamatos állapotromlását, a korábban birtokolt funkciók fokozatos elvesztését.
A gyermekbénuláson átesettek hétköznapi gondjai és nehézségei
Az alábbiakban területekre bontva (egészségügy, rehabilitáció, stb.) igyekszünk felvetni azokat a gon- dokat és problémákat, melyek megnehezítik a gyermekbénuláson átesettek mindennapjait. Termé- szetesen a beszámoló keretei között nincs mód arra, hogy egy adott problémát részletesen kibont- sunk, de megkeresés esetén szívesen megosztjuk tapasztalatainkat az érdeklődőkkel.
Egészségügy
Gyermekbénultak közül sokan érzékelik az orvosok, egészségügyi dolgozók óvatos, sokszor bizonyta- lannak tűnő, ugyanakkor jó szándékú hozzáállását a felmerülő egészségügyi panaszok kezelése során. Az orvosok közül kevesen értenek a gyermekbénulásos esetekhez, a PPS létezéséről még kevesebben hallottak, tudnak. A töréses traumás esetek kockázatkerülő, óvatos ellátása (gipsz), elnyújtja gyógyulási időt és további komplikációkat okoz. Segédeszköz felírásakor gyakran előfordul, hogy a páciens mondja el, hogy mire is lenne szüksége. Sajnálatos, hogy a szakorvos nem tud a gyermekbénulásos betegek számára nyújtott rehabilitációs lehetőségről (Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Moz- gásszervi Rehabilitációs Intézet).
Megoldásra vár az egészségügyi szakapparátus szakmai tájékoztatása és képzése a betegséggel és annak következményeivel (PPS) kapcsolatban. Az USA-ban, a skandináv államokban, Angliában, Csehországban, Lengyelországban stb. külön intézmények foglalkoznak ezzel a betegséggel, hazánk- ban is szükség lenne hasonlóra. Az egészségügyi vizsgálatokhoz, (nőgyógyászat, urológia, tüdőgyógyászat, fogászat, MR, CT) szűré- sekhez (csontsűrűség mérés, tüdőszűrés, mammográfia) és kezelésekhez (masszázs, fizioterápia, bal- neoterápia) a kerekesszékes betegek többsége nem fér hozzá, vagy gyakran él át megalázó helyzete- ket.
Megjegyezzük, hogy a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény szerint a fogyatékos személy számára biztosítani kell a közszolgáltatásokhoz (az egészségügy közszolgáltatás) való egyenlő esélyű hozzáférést. Továbbá a fogyatékos személy egész- ségügyi ellátása során figyelemmel kell lenni a fogyatékosságából adódó szükségleteire.
Rehabilitáció
Az előzőekből már kiderült, mennyire fontos a folyamatos rehabilitáció. Az időközben 12 ágyasra bővített hévízi (Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet) kapaci- tás – négy hetes turnusokban – évi 156 gyermekbénuláson átesett beteg rehabilitálását teszi lehető- vé. Ez a szembeállítva a betegek 3.500-ra becsült létszámával, nem tekinthető elégséges kapacitás- nak, ezt alátámassza az egyre hosszabbra nyúló várólista.
(Magyar Polio Alapitvány www.polio.hu)
POST POLIO SZINDROMA REHABILITÁCIÓJA A HÉVIZI KÓRHÁZ TANULMÁNYA

A tanulmány szövege

Heine-Medin betegek rehabilitációja

Pettyán Ilona, Lutter Mária, Weinhoffer Judit
Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ Héviz Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet

A poliomyelitis anterior acuta, gyermekbénulás betegség, Heine–Medin-kór az emberiség ret-tegett betegsége volt, járványos elterjedése a XX. században következett be. A természetes fertőzés fekotorális úton terjed.
Magyarországon 1927 óta köte-lező a bejelentése, pontos járványügyi adatok azóta állnak rendelkezésünkre.151931 és 1960 között 16500 megbetegedést re-gisztráltak, 1345 volt halálos a betegség akut fázisá-ban.A legsúlyosabb járványok 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben alakultak ki, az utóbbi kettőben 2334 és 1830 megbetegedést jelentettek, halálozás 143 és 53 esetben volt.
A Salk- majd a Sabin-vakcináció beve-zetésének eredményeképpen Magyarországon csu-pán sporadikusan fordul el& új beteg. 1961 és 1991 között 66 esetet észleltek. A WHO 41. közgyűlése a poliomyelitis világméret) eradikációját tűzte ki célul a 2000. évre, de ezt sajnos módosítani kellett.18 Viszont a WHO illetékes regionális bizottsága 2002 júnjus 21-én deklarálta az Európai Régió polio-mentességét. Magyarországon az 1992-t&l alkalmazott új immu-nizálási programnak, a teljes kör) vakcinációnak köszönhetően ma már nem fordul elő új megbetegedés.
A lakosság nem ismeri azt a rettegést, melyet az egész életre szóló, súlyos funkciózavart okozó, eseten-ként halálos kimenetel) gyermekbénulás betegség és a visszatér& járványok keltettek.
Nekünk ma és itt a betegség jelent&ségét az a kb. 10000 ember adja, akik a betegség különböző súlyos-ságú maradványtüneteivel közöttünk élnek.
A kórokozó, a Poliovirus hominis a gerincvelő elülső szarv mozgatósejtjeit és az agytörzsi motoros magvakat támadja meg, a sejtek elpusztulnak, perifériás típusú petyhüdt paresis alakul ki a megfelelő izmok-ban, leggyakrabban a végtagok proximális izomzatá-ban, sohasem szimmetrikusan. A bénulás nem mindig érinti az adott izmot teljes egészében, egyes izom-rostok, nyalábok megtartottak maradhatnak. A bénulások miatt izomatrophiák, tartási rendellenességek, ízületi és törzsdeformitások, kontraktúrák jönnek létre.Amennyiben a légzőizmok beidegzése is károsodik, légzésbénulás alakul ki.A paresis mértéke, eloszlása nagyon különböző. A restitúció mértéke kiszámíthatatlan.
Rehabilitáció

A gyermekbénulás betegség rehabilitációja háromirányú. Az alapbetegség, a postpolio-szindróma és a szekunder betegségek rehabilitációja.Tisztán az alapbetegséggel ma már gyakorlatilag nem találkozunk, hiszen friss esetek nem fordulnak elő.

.Postpolio-szindróma

Az új izomgyengeség megjelenését poliofertőzést túlélő betegen 1875-ben a nagyszer) francia neuroló-gus, Charcot már leírta, de tudományos vizsgálódás az elkövetkező évszázadban nem történt. Sokáig úgy gondolták, hogy a gyermekparalysis háromfázisú betegség, az akut fázist felépülés, majd stabilizációs fázis követi.
Az 1980-as években az USA-ban kezdtek felfigyelni arra, hogy a korábban poliomyelitisen átesett betegeken olyan új tünetek és panaszok jelent-keztek, melyek az önellátó képesség besz)külését eredményezték.
A napi tevékenységek, amelyek a heveny bénulásos polyomyelitisből való felépülés után évekig – bár néha jelentős kompenzatorikus mozgások árán – kivitelezhetők voltak, egyre nehezebben vagy csak segítséggel végezhetők el.
A tünetegyüttes első összefoglalása Halsteadtól származik 1987-ből .1991-ben Halstead revideálva korábbi nézeteit, a legfőbb kritériumnak az új izomgyengeséget tartotta.
Míg a fertőzöttek csupán 0,1–1%-ában alakul ki bénulás, addig a bénulásos poliomyelitisesek 20–80%-ában az akut megbetegedés lezajlása után, hosszú ideig tartó stabil, változatlan állapotot követ&en, újonnan jelentkező progresszív izomgyengeség kezdődik. A gyengülés okát pontosan nem ismerjük, több teória is ismertté vált, mint az akut szakban érintett, de túlélő motoneuronok pusztulása, a motoros egységek túlhasználata.
Az új tünetek kialakulásához az immunrendszer gyengülése, a poliofertőzés krónikussá válása is hozzájárulhat.
A postpolio-szidrómán belül kiemelt jelentőségű a neurológiai, az izom-ízületi rendszer és a kardio-respiratorius rendszer kezelése, illetve rehabilitációja. A szekunder betegségek közül a csont-ízületi, a cardialis, a pulmonalis és pszichés betegségek jelentősek.
A csont- és ízületi eltérések közül gyakoriságban vezetnek a különböző súlyosságú scoliosisok, a nyaki és lumbalis discopathiák, discusherniák, a másodlagos váll-, csípő-, térdarthrosisok, melyeket az általá-ban féloldalas terhelés jelentősen súlyosbít. Az izom-egyensúly felborulása, az egyenlőtlen terhelés hosszú évek alatt az ízületek korai elhasználódásához vezet. Mindez, a fájdalom, a teherviselési képtelenség az alsó végtagokon, a járás jelentős nehezítettségét vagy akár járásképtelenséget is okozhat.
A felső végtagok érintettsége esetén a fogófunkció zavara miatt a mindennapi tevékenységek végzése, az evés, az öltözködés, mosakodás nehezítetté vagy segítség nélkül lehetetlenné válhat.
A gyermekbénulás primeren is járhat a szívizom érintettségével, de a kypho-scolioticus mellkasdefor-mitás cardialis és pulmonalis következményeivel talál-kozunk a leggyakrabban, valamint a korosztályra jellemzően az esszenciális hypertoniával és a coronaria-betegségekkel.A légzési elégtelenség fő oka a légzőizmok gyen-gesége, de az agytörzsi mozgatómagvak károsodása, a scoliosis, kyphosis, az alvási apnoe szindróma, az obesitas, egyéb tüd&betegségek, dohányzás és szívbe-tegségek is hozzájárulnak.
A pulmonalis betegségek közül emphysema, krónikus. bronchitis, asthma bron-chiale igen gyakori. A PPS tünetei és a depresszió tünetei között jelentős átfedések lehetnek (fáradékonyság, gyengeség, csökkent aktivitás), és kölcsönösen súlyosbíthatják egymást.
Jelentős rehabilitációs akadály a cardiovascularis, pulmonalis, pszichés betegségek igen magas előfordulási aránya
.Gondos anamnézisfelvétel, alapos klinikai és funk-cionális vizsgálat (orvos, gyógytornász) után a páciens és a team26 többi tagja közösen határozzák meg a rehabilitációs célt, és ennek megfelel&en történik a komplex terápiás program összeállítása, mely figye-lembe veszi a fenti rehabilitációs akadályokat.A betegek aktív részvétele a rehabilitáció tervezésé-ben meghatározó a program sikere szempontjából.
A vezető tünetekre épülő komplex fizioterápia a HM és a PPS esetében a kezelés sarokköve
Izomgyengeség, izomatrophia kezelésekor a hangsúly a túlterhelés elkerülésén van. Meg kell találni a már hatásos, de még nem káros terhelési tartományt mivel, mind az alul-, mind a túlterhelés fokozza az izomgyengeséget. Kímélő mozgásprogram, szubmaximális erősítés, rövid ismétlésszám ajánlott.Az izmok állóképessége és erőssége nagyon kritikus, ezért az aktivitást arra kell fókuszálni, hogy elősegítse a mindennapi tevékenységet, hogy elkerülje a kimerültséget, de segítse az izomerő megtartását, fejlesztését, ezért nagyon fontos a gyógytornász és az ergoterapeuta összehangolt működése.
Mindezek figyelembevételével az alkalmazott terápiák közül az egyéni gyógytornakezelés mellett kiemelkedő szerepet kap a betegek kezelésében a füg-gesztőrács, a redcord, mely az érintett izmok erősí-tésének nagyon finom adagolását teszi lehetővé és mérhetővé
Tehermentesített helyzetben a felfüggesztési pont áthelyezésével a gravitáció fokozatos bekapcsolása által vagy könny) csigás szerkezetek segítségével teljesen egyénre szabottan a beteg állapotának, terhelhet&ségé-nek megfelel&en lehet felépíteni a mozgásterápiát.Az izmok karbantartására, erősítésére jó hatás-fokkal alkalmazzuk az izmok állapotának megfelelő elektrogimnasztikát, elektroterápiát.
A subaqualis tér kiválóan alkalmas a HM- és PPS-betegek számára. Egyénre szabott víz alatti gyógytor-na keretében, gyógyvizes medencében, vízi eszközök segítségével javítjuk az ízületek funkcióját az izmok erejét
Fokozatmentes pneumatikus rehabilitációs gépek, elektromos kerékpár képezik a mozgásterápia további lehet ségeit, egyéni edzésprogrammal a legmegfelelőbb kezelés kiválasztására.
Ízületi és izomfájdalom fizioterápiás módszerekkel való kezelésében is kiemelend a függeszt rácsban végzett tehermentesített mobilizálás, ami oldja a mechanikai stresszt az ízületekben, javítja a keringést és nem terheli meg az izmokat.
A függeszt rácsban biztosítható az instabil ízületek védelme a mozgásterápia során. Az egyéni tornakezelés során alkalmazott lágyrésztechnikák, taping technikák komoly tényez k a fájdalom csökkentésére.
Kiegészítésként alkalmazunk TENS kezelést egyéb fájdalomcsillapító elektroterápiát, maszszázst, víz alatti vízsugármasszázst és gyógyiszapkezelést.
A körültekint en kiválasztott segédeszközök (kerekesszék, mankó, járóbot, ortézisek) korrekt használata tovább csökkenti a tüneteket, az ortézisek segítik a gyengült izmok, az instabil ízületek jobb megtámasztását, fontos szerepük van a fájdalom csökkenésében.
A csökkent kardio-respiratorikus kapacitás javítása fontos eleme a komplex fizioterápiának, melynek megvalósításához a célzott torna mellet a kerékpár-ergométerek, evez pad, moto-med áll még rendelkezésre. 2,5,6 Általános kimerültség els sorban a páciens képzésével, oktatásával és az életmódváltással kezelhet a leghatásosabban, ezek a tünetek befolyásolják leginkább negatív irányban az életminőséget.
Ergoterapeutáink megtaníttatják a mindennapi aktivitás gazdaságossá tételét, újraszervezését, a munka egyszerűsítését, az energiakonzerválást, a segédeszközök alkalmazását, melyek hozzájárulnak a túlterhelés elkerüléséhez, egyénre szabott segít eszközöket ajánlunk a mindennapi tevékenység és önellátás megkönnyítésére A fizikai aktivitás és mozgásterápia a mindennapi tevékenység elvégzésére irányuljon, intenzitása mértéktartó legyen a túlterhelés elkerülése érdekében.
Pszichoszociális problémák

A fizioterápián túl a betegek állapota pszichológiai tanácsadással is javítható, melynek során megtanulhatják, hogyan kell megbirkózni a heveny poliomyelitis ezen kés i, a mozgást korlátozó, az életmin séget drasztikusan csökkent következményeivel. A HM-es, PPS-es betegek egész napos rehabilitációs programjának állandó eleme az egyéni torna, a subaqualis torna, a függeszt rács-kezelés, az ergoterápia, a gyógyiszapkezelés, a fájdalomcsillapító elektroterápia és a masszázs. Az önellátási problémákkal küzdők esetében fontos szerepet kap a magas színvonalú ápolás.
Pszichológusunk, szociális munkásunk, dietetikusunk és a team valamennyi tagja segít az életmódváltásban, az energia-konzerválási stratégiák megtanulásában. Javasolt a pihenések és napközbeni alvások beiktatása, részmunkaidős munkavállalás, túlsúly esetén testsúlycsökkentés. A magas szintű betegtájékoztatás mely kiterjed az energiakonzerválásra, az egészséges életmódra, nagyobb odafigyelésre, a speciális kezelésre, új elérhet célokra, pszichológiai támogatásra, betegtársak támogatására hozzájárul a betegek életmin ségének javításához, személyes részvételük és felelősségük felismerése révén.
Következtetés Intézetünkben az elmúlt évtizedben több mint 1186 Heine Medin-kórban szenved beteget rehabilitáltunk, saját protokoll szerint, melyet a nemzetközi szakirodalom alapján állítottunk össze, kiegészítve kivételes balneoterápiás elérhet ségeinkkel. A gyakorlat messzemenően igazolta tevékenységünk helyes útját, a rehabilitáció folyamatos eredményeket hoz a tünetek csökkenésében, az életminőség javulásában, a betegek tájékozottságában.

MAGYAR POLIO ALAPITVÁNY HONLAPJA

Mozgássérültek egyesülete, érdekvédelme

MOZGÁSSÉRÜLTEK ORSZÁGOS EGYESÜLETE HONLAPJA

POST POLIO LEVÉL,AMERIKAI TAPASZTALATOK MAGYAR FORDITÁSAEgy külföldi cikk a post polio syndromáról

A post polio syndromáról
Faustino Santos Navarro biológus, egyetemi tanár, az UNAM elmagyarázza  , mi a Posta gyermekbénulás.? (google forditóval leforditva) Hogy a Post-polio szindróma (PPS) diagnosztizáltak? Az orvosok eléri a diagnózis, miután a beteget, és kérdezni a tünetek szindróma. Az SPP nehéz lehet diagnosztizálni egyes esetekben azért, mert nehéz a melyik komponense neuromuszkuláris hiány a régi és mi az új alkatrész. Az egészségügyi szakemberek azt mondják, az egyetlen módja, hogy biztos, hogy egy személy SPP keresztül a neurológiai vizsgálat, segített más laboratóriumi vizsgálatok, amelyek kizárják az összes többi lehetséges diagnózist. A betegek orvoshoz rendszeresen értékelnie kell, hogy az izomgyengeség progresszív. Az objektív értékelését izomerőre PPS betegek nem könnyű. A változás az izomerő határozzuk adott izomcsoportok vagy a végtagok, izmok különféle skálák, például a skála a Medical Research Council (MRC) vagy mérleggel mérni az izomerő. Technikák orvosok mágneses rezonancia képalkotás (MRI), képalkotó és elektrofiziológiai vizsgálatok, izom biopszia és a gerincvelői folyadékban elemzés eszközöket, hogy vizsgálja meg a során csökkenés az izomerő. Miután a szindróma (PPS) diagnosztizálják, néhány beteg attól tartanak, hogy ismét gyermekbénulás vagy amiotrófiás laterális szklerózis (ALS). Általában post-polio szindróma (PPS) nem életveszélyes. Az egyetlen kivétel a betegeknél, akiknél súlyos légzési zavarokkal. Tanulmányok kimutatták, hogy míg a kontroll csoportban, PPS betegek hiányzik magasság antitestek poliovírus, és mivel az SPP azonban csak bizonyos izomcsoportok nem tekinthető kiújulhat az eredeti gyermekbénulás. Ezen kívül nincs bizonyíték arra, hogy a polio vírus okozhat tartós fertőzés emberben. Más vizsgálatok kimutatták, hogy az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS), amely fokozatosan gyengül az izmok nem fordul elő gyakrabban PPS betegek és a PPS nem egy formája amiotrófiás laterális szklerózis. Hogy a Post-polio szindróma (PPS)? A tudósok dolgoznak egy széleskörű kezelési lehetőségei betegek SPP, beleértve a gyógyszeres kezelések, amelyek közül néhány ígéretes. Orvosok a National Institutes of Health (NIH) próbálta kezelésére PPS betegek rekombináns interferon-alfa-2, de a kezelés bizonyult  hatástalannak. Egy tanulmány kapó betegeknél magas dózisú SPP prednisolon mutatott enyhe javulást az állapota, de az eredmények nem voltak statisztikailag szignifikánsak. Ez az amellett, hogy a mellékhatások a gyógyszer, a kutatók emiatt javasoljuk, hogy prednizolon -t nem használják kezelésére PPS. Annak érdekében, hogy a fáradtság csökkentésére PPS betegek, tudósok végeztek egy tanulmányt a kis dózisú gyógyszer piridosztigmin és találta magát kevésbé fárad egyes betegeknél. A kutatás folytatódik ezzel a gyógyszerrel. Egy kontrollált tanulmány szerint a tudósok a NIH, a gyógyszer amantadin nem segít a fáradtság csökkentésében. A tudósok is folytat kutatást a használatát szelegilin hatóanyagot egy anekdotikus jelentés hitték, hogy javított életerő PPS betegeknél. A jövő kezelése PPS betegek összpontosítani növekedési faktorok idegeket. NINDS tudósok tervezi, hogy megkezdődjön egy kontrollált vizsgálat, multi - center, annak megállapítására, hogy a növekedési faktor hasonló inzulin (IGF-1)  fokozza a képességét, a motor, hogy készítsen új ágakat neuronok, fenntartsák a meglévő ágak és megfiatalít szinapszisok (a tér között idegsejtek, ahol a jeleket át az egyik cellából a másikba). Egy előzetes vizsgálat folyamatban van a megvalósítása. Mivel PPS ered degenerációja ideg kelbimbó, IGF1 lehet támadni a lényege a probléma, és segíthet ezáltal új növekedési. További növekedési faktorok most vizsgálja hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Mi a szerepe a testmozgás kezelésében SPP? Ez már sok vita arról, hogy támogassák, vagy kedvét gyakorlat polio túlélő, vagy az emberek, akik már rendelkeznek SPP. Egyes orvosok úgy vélik, hogy a túl sok edzés ronthatja a beteg állapotát és a többi megőrzi az energiát. Ezek az orvosok úgy vélik, hogy a betegek elhasználódik az izmokat használja őket túlzottan gyakorlása tevékenységet. Mások viszont úgy vélik, hogy ez a fogalom nem megalapozott és tudományosan nem dokumentálták. Jelentős hiánya információt ebben a témában, és sok orvos nem tudja, milyen hatása testmozgás emberek SPP. A józan megközelítés, amelyben a betegek használják az egyéni tűréshatárt jelenleg ajánlott. A tolerancia az a szint, amelyen az egyik elkezd rossz közérzetet vagy fáradtságot. NIH kutatók kérdését a testmozgás, nem csak hogy segítsen meghatározni, hogy a testmozgás káros vagy nem hatékony, hanem meghatározza a leghatékonyabb fajta gyakorlat: izotóniás, izometrikus, izokinetikus vagy ismétlődő. Meg lehet akadályozni Posta polio szindróma (SSP)? Emberek, akik túlélték a gyermekbénulás gyakran kérdezik, ha ott van egy módja annak, hogy elkerülje az SPP. Jelenleg még nem találtak semmilyen megelőzésére. De az orvosok azt javasolják, hogy a gyermekbénulás túlélőinek követni szokásos gyakorlat az egészséges életmód: a kiegyensúlyozott étrend, mérsékelt testmozgás és a rendszeres látogatások az orvos. Mi kutatást végeznek? A tudósok dolgoznak a különböző kutatások, melyek egy nap segítse az embereket a SPP. Egyes tudósok foglalkozó alapkutatás tanul viselkedését motoros neuronok sok év után a polio. Mások elemzik a mechanizmus a fáradtságot, és próbálja kideríteni információt az agy, az izmok és idegizomgócokban (a hely, ahol egy idegsejt kapcsolódik az izomsejt, amely segít activate). Megpróbálja meghatározni, hogy van egy immunológiai link a SPP is egy olyan terület intenzív érdeklődést. A kutatók felfedezték, akik körüli gyulladás motoros neuronok izom próbálják meghatározni, hogy ez a gyulladás okozza az immunválaszt. Más kutatók keresik polio vírus, illetve a mutáns változatai, töredékei, amelyek bővült a gerincvelői folyadékban. Nem ismert azonban a jelentősége ennek az eredménynek, és folytat további vizsgálatot. Töltse le a teljes fájl : Mi utáni - polio szindróma? Hallgat Mi posztpolio?  MP3     „s SPP? Hozzászólás - polio szindróma Mi okozza utáni polio szindróma (PPS)? National Institute of Neurológiai Rendellenességek és Stroke (NINDS National Institute neurológiai és stroke) Utáni polio szindróma (PPS) okozza a halálát az egyes idegvégződések a motor egységek maradnak a kezdeti polio támadást. Ez a romlás az egyes idegvégződésekben lehet eredményeként a helyreállítási folyamat az akut roham a gyermekbénulás. Ez alatt a helyreállítási folyamat, annak érdekében, hogy ellensúlyozza a veszteséget az idegsejtek (neuronok) túlélő motoros neuronok új terminálok működésének helyreállítását az izmok. Ez azt eredményezi, nagy motoros egységek, amelyek hozzá a stressz a szervezetben. Ennek eredményeként a fiatalítás, a személy lehet, izmok, hogy általában a munka egy ideig. De miután több éven motoros neuronok túlzott kitörések nem képes fenntartani a metabolikus igényeit minden új járványok, és ez azt eredményezheti, hogy a lassú romlása az egyes terminálok. Visszaállítása idegműködés is előfordulhat néhány szál másodszor, de végül idegvégződések elpusztulnak és állandó gyengeség lép fel. Ezt a hipotézist az összhangban áll a lassú, fokozatos és lehetetlen megjósolni során SPP. Sok éven keresztül a tanulmány, a tudósok az Institute Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke (NINDS National Institute of Neurológiai Rendellenességek és Stroke), kimutatták, hogy az SPP olyan állapot, amely előrehaladtával jelölt hosszú ideig tartó stabilitás.  

  Kedves Érdeklődő!
ONLINE SEGÉDESZKÖZ JEGYZÉK (SEJK) HONLAPJA

Üdvözöljük a SEJK honlapján! Ezen az oldalon a társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszközöket tartalmazó katalógust látja, melynek neve Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK), működtetője pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Az Online Segédeszköz Jegyzék célja, hogy a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati segédeszközök használóit, családtagjaikat, az ezeket az eszközöket rendelő orvosokat, asszisztenseiket, valamint általánosságban a gyógyászati segédeszközök iránt érdeklődőket széles körű információhoz juttassa ezen eszközök vonatkozásában, segítve tájékozottságukat, megkönnyítve munkájukat, mindennapjaikat. A SEJK-et emellett remélhetőleg hasznosnak találják az egészségügyi szolgáltatók, a gyógyászati segédeszközöket gyártók és forgalomba hozók, az eszközöket kiszolgáló gyógyszertárak és gyógyászati segédeszköz-szaküzletek, valamint az érintett szakmai szervezetek.

Fogyatékossági támogatás igénylése, eljárás linkje:

Fogyatékossági támogatásról

A Heti Hirhozó című nyugdijas hetilapban közölnek sorozatot az egészségügyi ellátásokról, rehabilitációról, amit az alábbi fotókon közreadokÜzenetküldés
üzenet

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!