Bejelentés


Muzslai Zsitva Ágnes honlapja Gondolatok: akinek Isten vesztét akarja, előbb eszét vesz


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlapon

1996-tól 2003-ig voltam a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa. Sok érdekes feladatom volt.Kedves emlékként őrzöm Habsburg Ottóval készült interjút. Habsburg Ottó úr volt olyan kedves, hogy amikor Mindszenty bíborosról készülő könyvemhez gyűjtöttem össze a visszaemlékezéseket, levélbeli megkeresésemre leírta nekem első találkozását Mindszenty bíborossal. Éppen ezért örültem, hogy 1996 májusában leánya Gabriella von Habsburg szobrászművész esztergomi kiállításának megnyitóján interjút készíthettem vele. A Hídlapban megjelent cikkeimből adok közre néhány érdekes témát feldolgozó írásomat.

Don Camillo elvtárs és az 1956-os magyar forradalom
/ megjelent 2007.október 27.-én/

Kevesen gondolnák, hogy Giovanni Guareschi olasz újságíró- humorista népszerű Don Camillo sorozata kapcsolatban áll az 1956 őszén kirobbant magyarországi forradalommal. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Esztergomi Csoportja ezzel a rendhagyó előadással emlékezett meg az ’56- os forradalomról.
Magyarországon Terence Hill filmjéből ismerhettük meg Don Camillo-t, a kis olasz falu plébánosát, aki a maga sajátos módján vívja mindennapi harcát a kommunista polgármesterrel.
Don Camillo alakját Giovanni Guareschi olasz jobboldali újságíró találta ki még 1948-ban, erről hallhattak előadást az érdeklődők „Don Camillo elvtárs, avagy Guareschi és 1956 címmel Domokos Györgytől, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettesétől. Magyarországon évtizedekig tiltó listán voltak Giovanni Guareschi olasz kereszténydemokrata újságíró munkái – nem véletlenül, a humoristaként is jegyzett író ádáz harcban állt az olasz kommunista párttal és leleplező humoros történetei is hozzájárultak az olasz kereszténydemokraták politikai sikeréhez. Guareschi Candido (Hófehér) című lapjában indította útjára a Don Camillo történetfüzért, a történetek színhelye pedig egy csendes, aprócska olasz falu lett, amelyet Peppone, a kommunista polgármester és Don Camillo, a helyi pap újabb és újabb összecsapásai osztják meg.
A két, látszólag összeférhetetlen ember végül mindig egyezségre jut az atya, és tanácsadója, a kereszten függő Jézus bölcsességének köszönhetőn. A kiválóan rajzoló Guareschi a történeteket egy apró angyal és ördög alakjával tette igazán ismertté. A ma is népszerű novellák 1948-tól 1963-ig jelentek meg a Candido-ban, majd a lap megszűnésével a történetfüzér is abbamaradt, de Olaszországban több kötetben is kiadták Don Camillo töténeteit. Guareschi élénken figyelte a közép-európai politikai eseményeket és lapjában, a Candidóban rajzokkal leplezte le az 1956-os forradalom vérbefojtását, de a Don Camillo történetekben is utalt az ’56-os magyarországi eseményekre. Itthon a hatvanas években csak nagyon kevesen, kézről kézre adott gépelt füzetecskékben olvashatták a Don Camillo-történeteket, melyeket olaszul jól beszélő papok fordítottak le és terjesztettek.A Don Camillo kis világa című kötet 1990-ben jelent meg magyarul, ezt követte öt évvel később a Don Camillo és a fiatalok, a trilógia harmadik kötetével azonban a mai napig adósok a hazai kiadók, pedig ebben a kötetben írt ajánlást Guareschi Mindszenty bíboroshoz és esik szó az 56-os magyarországi eseményekről. A Don Camillo elvtárs című kötet 1963-ban jelent meg Milánóban a Rizzoli kiadó gondozásában, a bevezetőben pedig az alábbi ajánlás olvasható: „a hajlíthatatlan Mindszenty bíborosnak Magyarország prímásának és a hősies vértanú egyháznak„. Az Olaszországban is népszerű történeteket többször is megfilmesítették Fernandel főszereplésével. Az előadás befejezéseként Domokos György elárulta, hogy jelenleg azon dolgozik, hogy a még hiányzó és magyarországi vonatkozásokat is tartalmazó Don Camillo elvtárs című kötet magyar fordításban is megjelenjen.
Muzslai Ágnes Hídlap 2007.10.27.

A túlélésre tanított Placid atya
/Hídlap 2008.június 6./

Isten erőt és bölcsességet is ad az élet megpróbáltatásainak elviseléséhez – többek között erről is beszélt Olofsson Placid atya , a hírhedt Gulag–büntetőtábort is megjárt bencés szerzetes Esztergomban csütörtökön, a Bajor Ágost Művelődési Házban.

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Esztergomi Szervezete vendége volt Olafsson Placid atya csütörtökön este, akivel Bánhidy Vajk beszélgetett a Bajor Ágost Művelődési Ház nagytermében rendezett találkozón. A törékeny alkatú, életvidám, 92 éves szerzetesről nem is gondolná az ember, hogy már fiatalon megjárta élet poklát.
Olofsson Károly Placid 1916-ban született és a budapesti bencés gimnáziumban érettségizett, ahol osztályfőnöke a nagyhírű Szunyogh Xavér volt. Az életútjáról szóló beszélgetés során Placid atya megtanította a hallgatóságot a Miatyánk imádság helyes értelmezésére is, ahogyan azt Szunyogh Xavértól tanulta. Azt a sort hogy „Legyen meg a Te akaratod”, egészítsük ki azzal, „Legyen meg a Te üdvözítő akaratod „mert Isten az emberek üdvözülését akarja”.
Placid atya Isten üdvözítő akaratát szolgálta egész életében és ezért lépett be a bencés szerzetesrendbe.Serédi Jusztínián 1945-ben kinevezte őt Slachta Margit vezette Szociális Testvérek Társasága egyházi tanácsadójának, és így a Keresztény Női Tábor nevű politikai párt oldalán részt vett az őszi választásokon is. Később aztán pont ezt hozták fel ellene vádként 1946-ban a hadbíróságon. Letartóztatása után az Andrássy út 60-ban és a Conti utcai szovjet börtönben is Isten üdvözítő akaratát szolgálta mindenki Placid atyája. A szovjet börtönben magyarul nem értő őre mellett a folyosó és wc takarítás közben magyar népdalokkal nyújtott vigaszt a halálkamrában kivégzésükre váró elítélteknek. A potymai Gulag büntetőtáborban is az Úr üdvözítő akarata szerint segítette társait a túlélésben. Az esztergomi találkozón Placid atyától minden érdeklődő megtanulhatta a túlélés négy pontját, amely az életben jelentkező gondok, nehézségek leküzdésében mindenkor segítséget adhat. Az első, hogy a szenvedést nem szabad dramatizálni, mert az gyengíti az embert. an rendezett találkozón.
A Gulag foglyaként Placid atya magyar társai egymást segítették abban, hogy a fájó gondolatokat eltereljék. A túlélés második szabálya, hogy keresni kell az apró örömöket – ebben esténként vetélkedőt is rendeztek a foglyok, hogy kinek volt aznap több apró öröme. Egy véletlennek köszönhetően egyszer igazán jóízű nevetésben is részük volt- mesélte Placid atya. Fakitermelés és bútorgyár működött a büntetőtáborban, ahol a foglyokat dolgoztatták. Egy alkalommal németektől elkobzott vagonban egy szállítmány fa WC ülőke érkezett. Az ott divatos „guggolós” illemhelyen ilyet nem használtak és nem is igen tudták, hogy mire szolgál a szépen megmunkált fa alkalmatosság. Így esett meg, hogy a táborparancsnok a tovább küldött szállítmányból két ülőkét képkeretnek nézett és parancsára a bútorüzemben dolgozó Placid atyának Lenin és Sztálin arcképét kellett ebbe a keretben elhelyezni. A nem minden napi keretbe foglal képeket a kultúrterem falára akasztották, a foglyok pedig a terembe lépve meg sem próbálták visszatartani nevetésüket. Placid atyában azonban még ebben a helyzetben is volt annyi jó szándék, hogy végül megmondta a táborparancsnoknak, hogy tulajdonképpen mire szolgál a „képkeret”.
A szenvedések túlélésének harmadik szabálya, hogy ne tartsuk magunkat többre másoknál, de ha a helyzet úgy hozza, mutassuk meg, hogy különbek vagyunk. A túlélés szabályai közül azonban talán a legfontosabb, hogy hittel, könnyebb elviselni az élet hozta szenvedést. Isten erőt ad nekünk, ha hiszünk benne – mondta Placid atya a beszélgetés zárásaként.
Olofsson Placid atya 2003-ban vehette át kommunizmus áldozatai számára alapított „ parma fidei – a hit pajzsa” kitüntetést. Három évvel később a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott az atyának, amelyet Erdő Péter bíboros adott át. A kitüntetéssel fejezte ki a konferencia tiszteletét és köszönetét Placid atya példaadó emberségéért és hitéért, amelyről minden körülmények között tanúságot tett.
Muzslai Ágnes
Hídlap 2008.június 6.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!